Grzyby marynowane Józefa

4.51 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Przepis od chrzestnego, który miał na imię Józef jak ja.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg podgrzybków [ czarnych łebków ], 15dkg małej cebulki, 2 szklanki wody, pół szklanki 10-proc. octu lub kopiasta łyżka kwasku cytrynowego, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, szczypta nasion gorczycy, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka cukru.
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby marynowane józefa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do marynowania otrzymuje się z grzybów jednego rodzaju , w tym przypadku czarnych łebków. Grzyby z przyciętymi trzonami obgotowywać w dużej ilości wody lekko osolonej około dziesięciu minut, a następnie odcedzić, przelać zimną wodą. Układać warstwami w słoikach, przekładać małymi cebulkami, krótko sparzonymi (polanie wrzątkiem ). Dołożyć do każdego słoika przyprawy. Zagotować wodę, dodać ocet, zalewę przyprawić do smaku solą i cukrem. Gorącą zalewą napełnić słoiki z grzybami, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Słoiki o poj.0,5l gotować około godziny, większe o 20 minut dłużej.

Porady

Jeśli wolisz grzyby ostre ,dodaj gorczycy czarnej, uważając aby to była mała ilość. Zamiast czarnych łebków użyj innych jednego rodzaju-prawdziwków,kurek,gąsek,maślaków, opieńków itp.Przepis jest na 1kg , lecz można dowolną ilość - wtedy odpowiednio więcej przygotuj zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować