Grzyby marynowane

  • wyświetlono: 981 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tą metodą marynowały grzyby moja babcia i mama, a ja kontynuuję rodzinną tradycję

edytaha

Składniki

Dowolne leśne grzyby – u mnie podgrzybki
sól
liście laurowe
ziele angielskie
ZALEWA w proporcjach – ilość zależna od ilości posiadanych grzybów:
1 szklanka 10% octu spirytusowego
3 szklanki wody
płaska łyżeczka cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane

  • Grzyby marynowane1. Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć, lub wyprażyć w piekarniku (15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem).
    Grzyby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut.
    Odcedzić na sicie.
    Do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i 2-4 ziela angielskie.
    Gorące grzyby rozłożyć do słoiczków, nie napełniając ich do końca.
    Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzyby leśnegrzybypodgrzybkiocet

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wrfu2k

Dodane przez: paolineczka

Marynowane grzyby po węgiersku

Marynowane grzyby z dodatkiem ostrej...

Grzyby na ostro

Dodane przez: agazlotko

Marynowane grzyby na ostro

Sezon grzybobrania w pełni. Przepis...

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

image-02mayqa

Dodane przez: paolineczka

Tradycyjne grzyby marynowane

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE