Grzyby leśne w solance

  • wyświetlono: 149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie planowaliśmy robić grzybów w solance. Zabrakło nam po prostu octu, a grzyby nie mogły czekać. Tak zrobione grzyby doskonale nadają się do sosów, do zupy, do sałatek.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

grzyby leśne / podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki i inne dowolna ilość

na 1 litr wody łyżka soli
ziele angielskie
listek laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby leśne w solance

  • 1. Grzyby oczyścić ( jeśli jest taka potrzeba to pokroić ), umyć i ugotować.
    Ok 20-25 min. Przełożyć na sito i przepłukać przegotowaną wodą, żeby pozbyć się piany i jeszcze drobnych zanieczyszczeń.
    Przełożyć do słoiczków. Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. Nakładać do 2/3 - 3/4 wysokości. Do każdego słoiczka włożyć kulkę ziela angielskiego i listek laurowy.
    Zagotować wodę z solą i ponalewać do słoiczków. Pozakręcać wieczka.
    Pasteryzować 15-20 min. Poodwracać słoiczki do góry denkami, przykryć ściereczką / ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

prawdziwkigrzyby leśnepodgrzybkimaślakiziele angielskiekozakilistek laurowySolankagrzyby w słoikachgrzyby w solancegrzyby leśne w solancegrzyby na zupęgrzyby do sosu

Komentarze

Podobne przepisy

image-106jdef

Dodane przez: Kasia_S

Grzyby w occie

w moim domu właśnie w taki sposób...

Grzyby w przecierze pomidorowym

Dodane przez: juchab

Grzyby w przecierze pomidorowym

Grzybowe szaleństwo!

Grzyby

Dodane przez: JulkaTomeczek

Grzyby w zalewie

Zamknięcie darów jesieni w słoiczku....

image-2ahccbk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie

Trudno mi pisać o innych grzybiarzach,...

Grzyby w soli

Dodane przez: ciastto80

Grzyby w soli

grzyby należy szybko przerobić,...

grzyby w zalewie octowej

Dodane przez: agula85

GRZYBY W ZALEWIE OCTOWEJ

Takie domowe grzyby w zalewie octowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE