Grzyby leśne w śmietanie

4.5 (159 ocen)

w sezonie danie obowiązkowe, szczególnie na obiad z ziemniaczkami

Składniki:

  • 0,5 kilograma ugotowanych leśnych grzybów
    1 cebula
    2 łyżka smalcu
    400 ml kwaśnej śmietany 18 %
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzyby leśne w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec. Dodać grzyby razem z cebulką. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia cebulki. Dodać kwaśną śmietanę i dokładnie razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Najlepiej z ugotowanymi w wodzie ziemniakami.

    Należy pamiętać, żeby świeże grzyby dokładnie ugotować. Ja zawsze oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Gotuję godzinę. Po tym czasie grzyby odcedzam, przekładam do tego samego garnka, zalewam zimną wodą i ponownie gotuję 1 godzinę. Po tym czasie grzyby są gotowe do dalszej obróbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować