Grzyby leśne w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec. Dodać grzyby razem z cebulką. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia cebulki. Dodać kwaśną śmietanę i dokładnie razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Najlepiej z ugotowanymi w wodzie ziemniakami.
Należy pamiętać, żeby świeże grzyby dokładnie ugotować. Ja zawsze oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam do garnka i zalewam wodą. Gotuję godzinę. Po tym czasie grzyby odcedzam, przekładam do tego samego garnka, zalewam zimną wodą i ponownie gotuję 1 godzinę. Po tym czasie grzyby są gotowe do dalszej obróbki.
Komentarze