To danie powstało podczas rozmrażania zamrażarki w której były między innymi grzyby a że miałam w lodówce trochę kapusty, postanowiłam to połączyć :) wyszło pysznie.
Składniki:
ćwiartka główki białej kapusty
30 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz świeżo mielony
sól
4 łyżki śmietany 12% (= ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia)
olej do smażenia
Grzyby leśne duszone z białą kapustą i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę posiekać na dowolną grubość, przełożyć do garnka i zalać troszkę wodą (tak by ją lekko zakrywała). posolić i dusić do miękkości na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać przyprawy i grzyby (świeże grzyby należy wcześniej odgotować), chwilę smażyć a następnie przełożyć do miękkiej kapusty, doprawić i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec zaprawić śmietaną ewentualnie śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
Komentarze