Grzyby leśne duszone z białą kapustą i śmietaną

4.5 (199 ocen)

To danie powstało podczas rozmrażania zamrażarki w której były między innymi grzyby a że miałam w lodówce trochę kapusty, postanowiłam to połączyć :) wyszło pysznie.

Składniki:

  • ćwiartka główki białej kapusty
    30 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
    1 cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz świeżo mielony
    sól
    4 łyżki śmietany 12% (= ewentualnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzyby leśne duszone z białą kapustą i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać na dowolną grubość, przełożyć do garnka i zalać troszkę wodą (tak by ją lekko zakrywała). posolić i dusić do miękkości na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać przyprawy i grzyby (świeże grzyby należy wcześniej odgotować), chwilę smażyć a następnie przełożyć do miękkiej kapusty, doprawić i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec zaprawić śmietaną ewentualnie śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować