GRZYBY DUSZONE Z MASCARPONE

4.5 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

doskonały dodatek do mięs, zapiekanek, na farsz do krokietów itp

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek umyć i drobno pokroić
    2 cebule pokrojone w kostkę
    posiekany koperek
    1 łyżka smietany 36% lub Mascarpone
    Pieprz ziołowy lub kolorowy
    przyprawa uniwersalna
    Olej z masłem do smażenia
    ¼ szklanki wina białego
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Grzyby duszone z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby duszone z Mascarpone 1. Umyte, oczyszczone grzyby osączamy i kroimy. Najpierw podsmażamy posiekaną cebulę na oleju z masłem w proporcji 1:3, partiami dodajemy grzyby, smażąc mieszamy by się nam nie przypaliły!( na początku zwiększamy ogień),kiedy już puszczą sok zmniejszamy ogień, przykrywamy aby się trochę poddusiły we własnym sosie(mieszać co chwilę).
    Po ok. 10-15 minutach odkrywamy i dodajemy pieprz do smaku( ja dodaję ziołowy ew kolorowy), trochę masła i przyprawę uniwersalną do smaku. Pod koniec dopiero dodajemy smietanę 36% lub Mascarpone oraz trochę wina białego i koperek .
    Gdy zachodzi taka potrzeba, grzyby zagęszczamy roztrzepanym jajkiem lub bułką tartą.
    Duszone grzyby możemy podać :
    z ziemniakami z wody, lub wymieszane z makaronem ugotowanym al./dente, można też podać na grzankach zapieczone z serem.
    Takimi grzybami można obłożyć rybę lub upieczone mięso.
    Duszone grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować