doskonały dodatek do mięs, zapiekanek, na farsz do krokietów itp
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg pieczarek umyć i drobno pokroić
2 cebule pokrojone w kostkę
posiekany koperek
1 łyżka smietany 36% lub Mascarpone
Pieprz ziołowy lub kolorowy
przyprawa uniwersalna
Olej z masłem do smażenia
¼ szklanki wina białego
Grzyby duszone z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, oczyszczone grzyby osączamy i kroimy. Najpierw podsmażamy posiekaną cebulę na oleju z masłem w proporcji 1:3, partiami dodajemy grzyby, smażąc mieszamy by się nam nie przypaliły!( na początku zwiększamy ogień),kiedy już puszczą sok zmniejszamy ogień, przykrywamy aby się trochę poddusiły we własnym sosie(mieszać co chwilę).
Po ok. 10-15 minutach odkrywamy i dodajemy pieprz do smaku( ja dodaję ziołowy ew kolorowy), trochę masła i przyprawę uniwersalną do smaku. Pod koniec dopiero dodajemy smietanę 36% lub Mascarpone oraz trochę wina białego i koperek .
Gdy zachodzi taka potrzeba, grzyby zagęszczamy roztrzepanym jajkiem lub bułką tartą.
Duszone grzyby możemy podać :
z ziemniakami z wody, lub wymieszane z makaronem ugotowanym al./dente, można też podać na grzankach zapieczone z serem.
Takimi grzybami można obłożyć rybę lub upieczone mięso.
Duszone grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów
Komentarze