Ostatni spacer po lesie zaowocowały dorodnym zbiorem różnych grzybów, począwszy od opieniek po podgrzybki. Pomysł na ciasto pojawił się sam:).Torcik najlepiej smakuje podany w towarzystwie czerwonego barszczyku.
Składniki:
Tortownica 18 cm
Składniki na ciasto:
• 30 dag mąki,
• 10 dag margaryny,
• 1 jajko + 1 żółtko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka śmietany,
• Około ¾ łyżeczki soli czosnkowej,
• Jajko do smarowania,
• Kminek do posypania
Nadzienie:
• 1 duża cebula, lub 2 mniejsze.
• 40 dag pieczarek,
• 40 dag leśnych grzybów,
• 3 duże jajka,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 -2 łyżki bułki tartej,
• Sól, pieprz do smaku,
• 1 łyżka śmietany,
• Olej do smażenia
1.Ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 części.
Pierwszą częścią wykładamy dno tortownicy. Nakłuwamy je widelcem.
Na ciasto wykładamy nadzienie grzybowe. Przykładamy drugą częścią ciasta. Z jego części wycinamy kilka grzybków do dekoracji wierzchu.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy grzybki i także je smarujemy. Całość posypujemy kminkiem.
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
2.Nadzienie;Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy pokrojone w plasterki grzyby. Razem smażymy do ich miękkości. Doprawiamy do smaku.
Między czasie jajka gotujemy na twardo.
Gotowe, lekko przestudzone grzyby delikatnie miksujemy. Dokładamy do nich bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka. Całość doprawiamy do smaku.
Nadzienie wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
Komentarze