3 serca wieprzowe
1 szk suszonych grzybów ( różne )
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
600 ml bulionu lub wody
2 łyżki mąki
Grzybowy gulasz sercowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca dokładnie umyć, zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości. Gdy się zagotują lekko posolić. Ugotowane wyjąć z wywaru i lekko przestudzić Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Przestudzone serca pokroić w kostkę.
2.Na patelnie wlać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojone serca. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do serc, po czym podsmażyć.
3.Następnie dodać namoczone grzyby, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić 20 minut. Na koniec mąkę rozrobić z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze