Grzybowo-ziemniaczane kopytka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Takie kopytka najlepiej smakują ze smażoną cebulką,ale równie dobrze możemy polać je ulubionym sosem

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    około 250 g mąki

    1 jajko

    około 30 g suszonych grzybów

    4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    sól,pieprz,ziarenka do smaku

Grzybowo-ziemniaczane kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć,ugotować w wodzie w której się moczyły.Odcedzić.

    ....Ziemniaki obrać,oplukać.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,ostudzić.Przepuścić razem z grzybami przez maszynkę.Następnie połączyć z mąką,jajkiem i natką pietruszki.Przyprawić solą ,pieprzem i majerankiem.

    ....Zagnieść ciasto.Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę.Podzielić na części.Uformować wałki.Każdy wałek lekko spłaszczyć a następnie pokroić w ukośne kawałki.

    ....Gotować partiami w wrzącej osolonej wodzie przez około 4 minut od czasu wypłynięcia kopytek na wierzch.

    ....Wyjąć łyżką cedzakową,

Komentarze

Podobne przepisy