Innowacyjne połączenie suszonych grzybów i piersi z kurczaka. Warte spróbowania. Polecam.
60 min
Składniki:
Do zawijasów (roladek):
1 duża pierś z kurczaka
1 duża garść suszonych grzybów ( u mnie to były prawdziwki)
1 ząbek czosnku
przyprawy według uznania
Do ryżu:
2 woreczki ryżu
pół czerwonej papryki
pół szalotki
masło
Do sosu:
wywar powstały w wyniku gotowania grzybów
łyżka mąki
Grzybowe zawijasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy wszystkie błonki.
Rozkrawamy pierś wzdłuż na pół, przykrywamy folią i dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do kurczaka.(oczywiście można posypać jeszcze innymi przyprawami - według uznania)
2.Do przygotowania farszu którym będziemy nadziewać zawijasy potrzeba nam tylko suszonych grzybków oraz jeden ząbek czosnku. Do garnka z wodą wrzucamy garść grzybów i gotujemy przez kilka minut. W tym czasie siekamy bardzo drobno czosnek. Jak grzybki już obgotujemy to wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej, czekamy aż przestygną i drobno siekamy (można je zmielić). Następnie łączymy je z posiekanym czosnkiem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy zawijasy i zwijamy je.
3.Tak przygotowane zawijasy obsmażamy chwilkę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dolewany do tego połowę wywaru z grzybów, przykrywamy przykrywką i dusimy 25 minut.
4.Gotujemy dwie torebki ryżu w osolonej wodzie. Na patelni na dwóch łyżkach masła lekko podsmażamy paprykę i szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy ryż się już ugotuję wrzucamy go na patelnię. Podlewamy całość odrobiną wywaru z grzybów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Sos powstały podczas duszenia zawijasów łączymy z resztą wywaru z grzybów. Zagęszczamy jedną łyżką mąki i przyprawiamy do smaku.
SMACZNEGO !
Porady
Do farszu można jeszcze dodać trochę serka topionego.
Do ryżu można jeszcze dodać kukurydzę i marchewkę.
Komentarze