Grzybowe rozmaitości na majówkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować.
Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek.
Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .
2.Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli.
Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.
3.Podawać z czerwonym barszczykiem ..
4.Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.
Komentarze