Grzybowe niebo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To pyszne danie o prawdziwie jesiennym smaku. Chociaż można je przyrządzić także po sezonie, bo grzybki są suszone. Doskonałe na obiad i na ciepłą kolację.

Składniki:

  • ● garść suszonych leśnych grzybów
    ● 4 ziemniaki
    ● 2 marchewki
    ● 2 cebule
    ● 1 liść laurowy
    ● 1 ząbek czosnku
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 1 pęczek natki pietruszki
    ● 1-2 rosołowe kostki bulionowe

Grzybowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety rybne z grzybami 1. Grzyby płuczemy, moczymy
    w wodzie, następnie kroimy
    w cienkie paski. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy
    w kostkę. Grzyby gotujemy
    w niewielkiej ilości wody.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę,
    dodajemy do gotujących się
    grzybów razem z marchewką
    i ziemniakami.
  • 3. Uzupełniamy wodę (aby
    wszystkie składniki były zakryte),
    dodajemy sól i pieprz, roztarty
    czosnek, liść laurowy.
    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy
    i siekamy. Dodajemy do
    potrawy.
  • 4. Gotujemy, aż warzywa
    i grzyby będą miękkie. Pod
    koniec gotowania dodajemy
    kostki bulionowe, zagotowujemy
    i dodajemy śmietanę.

Porady

● Do ewentualnego zagęszczenia możemy użyć mąki. ● Potrawkę możemy podawać jako samodzielne danie na ciepło, ale będzie też smakować z ryżem czy chlebem.

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy