Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne grzybowe kotleciki w grzybowym sosie

  • 60 min

Składniki:

  • frykadelki

    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek)
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta chili
    pół cebuli
    2 kromki czerstwego chleba
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania

    na sos
    3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych
    pół cebuli
    1 łyżka oleju
    400 ml bulionu wołowo wieprzowego
    sól
    pieprz
    szczypta estragonu
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej.
    Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru.
    Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić.

    Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować