Grzybowe babeczki z makaronem

0 (0 ocen)

Z kilku wymieszanych i zapieczonych składników może powstać przepyszne danie. Taka zapiekanka na pewno wszystkim bardzo posmakuje.

Składniki:

  • - 25 dag makaronu typu małe kolanka;
    - 25 dag kurek (lub innych grzybów);
    - 2 łyżki masła;
    - 2 cebule;
    - 10 dag mozzarelli;
    - 5 łyżek śmietany (22-proc.).

    Składniki na sos

    - 5 dag parmezanu;
    - 6 jajek;
    - 5 łyżek serka mascarpone (albo tłustego sera twarogowego);
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Dania główne

Grzybowe babeczki z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebule obrać, posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę pokroić w kostkę. Grzyby umyć, pokroić, krótko obgotować i odcedzić. Makaron, cebulę, mozzarellę i przestudzone grzyby połączyć, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Ser mascarpone wymieszać z jajkami i startym parmezanem. Dodać sól i pieprz do smaku. Formy do muffinek posmarować masłem i napełnić masą makaronowo-grzybową. Polać sosem serowo-jajecznym i poczekać, aż jego nadmiar ścieknie. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Przepis pochodzi z gazety Pani domu poleca 7 (82)/2009.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować