Grzybowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Niepozorna z wyglądu zupa, którą można przygotować w kilka chwil

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy (czerwonej)
    2 gałazki lubczyku
    1/4 korzenia selera
    1 mała cebula
    1 marchewka
    1 szklanka mrożonych grzybów leśnych
    1 litr mięsnego wywaru
    tymianek, pieorz, sól, liście laurowe
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grzybowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło - na którym przesmażamy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut - do momentu zrumienienia
  • 2. Do przesmażonych warzyw wsypujemy wymoczoną przez noc i wypłukaną soczewicę. Smązymy przez chwilę z warzywami, następnie dodajemy zamrożoną paczkę grzybów. W trakcie smażenia wypuszczają wodęi gdy się całkowicie rozmrożą zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut (aż soczewica zmięknie). Doprawiamy do smaku i podajemy z grzanką

Porady

Ja użyłam czerwonej soczewicy, która zmieniła kolor z czerwonego na ciemny odcień żółtego, ja gotowałam do miękkości soczewicy, by zachować jej strukturę, dłużej gotując lub wielokrotnie podgrzewając zupa będzie miała gestą konystencję, co jest spowodowane dużą ilością warzyw zaiwrających skrobię- seler, marchewka. Ja dodałam gałazki lubczyku do gotowania, by oddały swój aromat, jeżeli pokroimy i dodamy je juz po ugotowaniu zupy, listki nie stracą koloru. * jeżeli nie mamy mrożonych lub świeżych grzybów, to można użyć suszonych, ale wtedy należy pamiętać by je namoczyć wcześniej i dodać około garść, większa ilość mogłaby spowodować że smak będzie bardziej gorzki, bo suszone grzyby są bardziej intensywne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować