Zupa grzybowa z łazankami

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g pokrojonej włoszczyzny
    garść suszonych grzybów
    2,5 litra wody
    2 łyżki masła
    3-4 łyżki śmietany
    szklanka makaronu łazanki
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować