Grzybowa z kozią brodą

4 (6 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Siedzuń sosnowy od 2014 roku nie jest już pod ochroną, więc postanowiłam go wypróbować, smakuje obłędnie, polecam :D

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • porcja rosołowa z indyka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 łyżka mąki pszennej
    200 g oczyszczonego siedzunia sosnowego
    500 g ziemniaków
    garść grzybów suszonych
    1 łyżka majeranku
    szczypta gałki muszkatałowej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Grzybowa z kozią brodą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i suszone grzyby, posolić, przykryć i gotować około 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z zupy wyłowić warzywa, wrzucić ziemniaki i gotować około 20 minut. Cebulę posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać do zupy. Warzywa pokroić w kostkę, kozią brodę w paseczki i wrzucić do zupy. Wsypać majeranek, gałkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować