Grzybowa z cury kaniami i gryczaną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jesienna grzybowa z kulkami z kaszy gryczanej. Zupa z podgrzybków i kani. Pachnie lasem. Uwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Najlepiej jak te grzyby samemu się uzbiera. Radość jest podwójna.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • zupa:

    50 dkg podgrzybków
    5 grzybów kani
    1 cebula
    2 marchewki
    1 por biała część
    1 kawałek selera
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka majeranku
    natka pietruszki
    oregano świeże
    200 ml śmietanki 30 %
    sól, pieprz

    kulki z kaszy:

    1 woreczek kaszy
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    1 łyżka parmezanu startego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Grzybowa z cury kaniami i gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:

    Grzyby myję i kroję na kawałki. Przesmażam na rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną w talarki, i chwilę smażę. Dodaję curry, liść laurowy, ziele, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję grzyby, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, dodaję natkę pokrojoną i oregano.

    Kulki z kaszy:

    Kaszę gotuję według instrukcji, przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, zioła, parmezan i mieszam. Formuję nieduże kulki w dłoniach. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę w temp 200 stopni przez 10 minut aż będą chrupiące. Zupę podaję z kulkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować