Grzybowa soczewica z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę. Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki np. makaron. Świetnie nadaje się dla sportowców po wysiłku fizycznym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
    biała cebula
    1-2 ząbki czosnku
    olej rzepakowy do smażenia
    500g piersi lub polędwiczek z kurczaka
    3 gałązki selera naciowego
    szklanka zielonej soczewicy (suchej)
    sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie

Grzybowa soczewica z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar zachowujemy.
    W garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy). W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem. Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy