Grzybowa pod czepcem

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna ,kremowa wręcz aksamitna zupa grzybowa o wspaniałym smaku i aromacie pod czepcem z ciasta francuskiego. To najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłam !!

Składniki:

  • 60 g suszonych grzybów
    600 ml śmietany 18%
    600 l wody
    1 duża cebula
    pęczek pietruszki
    sól
    biały pieprz
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki


    1 op ciasta francuskiego
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta

Grzybowa pod czepcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namocz w wodzie przez 10 min.
    Po tym czasie grzyby wraz z woda gotuj przez 15 min
  • 2. Masło rozpuść w garnku dodaj posiekaną natkę i cebulę pokrojoną w kostkę. smaż aż do zeszklenia cebuli
  • 3. Dodaj śmietanę i gotuj często mieszając przez 10 min
  • 4. Do gotującej się śmietany dodaj wywar spod grzybów, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 min. Dodaj grzyby.
  • 5. Zupę przelej do żaroodpornych bulionetek. Z ciasta francuskiego wykrój koła. Kawałkami ciasta nakryj naczynia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • 6. Piecz w 180 stopniach (góra) do uzyskania złotego koloru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Grzyby Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 3.08.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=107

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować