Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

grzyby w roli głównej

  • 60 min

Składniki:

  • na pieczeń;
    600 g mięsa mielonego z łopatki
    400 g ugotowanych grzybów
    1 cebula
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    szczypta estragonu
    łyżeczka majeranku
    natka pietruszki
    2 jajka
    2 kromki chleba bez skórki
    mleko do namoczenia chleba

    na sos
    1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów
    150 ml śmietany
    łyżka mąki
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    estragon.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby drobno posiekać, można przy pomocy blendera, dodać do mięsa. Cebulkę posiekać w kostkę i przyrumienić na patelni, dodać do mięsa, następnie przyprawy jajka i chleb namoczony w mleku i lekko odciśnięty, natkę pietruszki drobno posiekaną i porządnie wymieszać.
    Nałożyć do foremki (keksówki) ja użyłam silikonowej.
    Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec ok godzinę w temp 190 st.

    sos; W małym rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce oleju, dodać grzyby i łyżkę tłuszczu który wytworzył się podczas pieczenia pieczeni podlać wodą ok pół szklanki.
    Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać troszeczkę wody i zagęścić sos. Na koniec zblendować i przyprawić do smaku.

    Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować