Grzybowa na prawdziwkach

  • wyświetlono: 254 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Grzybów pod dostatkiem, więc nie może zabraknąć tradycyjnej grzybowej na najlepszych grzybkach- prawdziwkach. Najlepsze te najmniejsze.

Joanna Tokarz

Składniki

1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego
2 marchewki
2 średniej wielkości ziemniaki
400g świeżych prawdziwków
1 łyżka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
70ml słodkiej 30% śmietanki
100g makaronu np. kokardka
sól, pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybowa na prawdziwkach

  • 1. Prawdziwki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiprawdziwkizupagrzybydary lasugrzybowa

Komentarze

Podobne przepisy

zupa grzybowa

Dodane przez: bieniaszka

Zupa grzybowa

W niektórych rejonach Polski zupę...

Wigilijna zupa grzybowa według Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to jedno...

Zupa grzybowa z ziemniakami

Dodane przez: Futka

Zupa grzybowa z ziemniakami

Propozycja na aromatyczną, smakowitą...

zupa grzybowa

Dodane przez: kasiunia860

Zupa grzybowa

Pyszna i aromatyczna grzybowa z...

gotowa zupa

Dodane przez: ziutula

krupnik z prawdziwkami...

nasz ulubiony krupnik z prawdziwkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE