Grzybowa na czerwonych kozakach

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam zupy grzybowe z czerwonych kozaków, są aromatyczne i bardzo smaczne, mała ilość wytrawnego białego wina doskonale podkręca jej smak.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych czerwonych kozaków
    1 cebula
    6 ziemniaków
    1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
    100 ml białego wytrawnego wina
    1 łyżka klarowanego masła
    1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki
    sól i pieprz do smaku
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Grzybowa na czerwonych kozakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02741kr 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na klarowanym maśle 3-4 minuty.Oczyszczone z igliwia i opłukane grzyby kroimy w grubą kostkę.
  • image-1ugqjx3 2. Dodajemy do ziemniaków, zalewamy białym winem, smażyć do momentu odparowania wina-kilka minut, zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości około 30 minut.
    Zupę grzybową z kozaków doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić słodką śmietanką, posypać posiekaną natką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować