PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa grzybowa na bulionie cielęcymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/24/6103ca59bd3a6dfe99174bacafabc69264c35e36.jpeg1024707http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzybowa-na-bulionie-cielecym-3
1.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
2.
Gicz cielęcą zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i ściągamy pojawiający się "szum", następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę i gotujemy około 1 godziny do momentu powstania intensywnego bulionu. Gotowy bulion przecedzamy.
3.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Grzyby gotujemy w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ścigając powstającą piankę, a następnie dolewamy około 1 litr bulionu, posiekany koperek, 1,5 łyżeczki majeranku i cebulkę zeszkloną na maśle. Wszystko gotujemy przez około 10 minut.
4.
Na koniec do zupy dodajemy pokrojone drobno lub starte na tarce o grubych oczkach 2 marchewki, 1 pietruszkę (z bulionu) oraz ugotowane ziemniaki. Całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz sosem sojowym, ponownie zagotowujemy i gotowe! Życzę smacznego! :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze