Grzybowa kostka rosołowa z kurek

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sezonie na kurki warto zmiksować je z dodatkiem warzyw i zamrozić. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-)

  • 20 min

Składniki:

  • około 14 porcji

    500 g oczyszczonych kurek
    2 średnie marchewki
    2 małe korzenie pietruszki
    pół selera
    2 płaskie łyżki soli
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory Dodatki

Grzybowa kostka rosołowa z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę.
    Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
    Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować na małym ogniu 10 - 13 minut. Wystudzić.
    W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą. Musi to być taca, której nie zaszkodzi pobyt w zamrażarce.
    Zimną masę nakładać wałkownicą do lodów (lub łyżką) na tacę, w pewnych odstępach. Zamrozić. Gdy kulki są już całkiem zamrożone, przełożyć je wszystkie razem do pojemnika lub woreczka na mrożonki i z powrotem włożyć do zamrażarki. Używać po jednej jako smak do potraw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować