Grzybowa kostka rosołowa z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować na małym ogniu 10 - 13 minut. Wystudzić.
W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą. Musi to być taca, której nie zaszkodzi pobyt w zamrażarce.
Zimną masę nakładać wałkownicą do lodów (lub łyżką) na tacę, w pewnych odstępach. Zamrozić. Gdy kulki są już całkiem zamrożone, przełożyć je wszystkie razem do pojemnika lub woreczka na mrożonki i z powrotem włożyć do zamrażarki. Używać po jednej jako smak do potraw.
Komentarze