Grzybki z masą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

bardzo dobre

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • CIASTO:
    pół kostki margaryny
    1,5 szklanki mąki
    1 żółtko
    pół szklanki śmietany
    MASA
    1 i 1/3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    pół margaryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół cukru wanilinowego
    2 jajka
    DODATKOWO
    powidła
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grzybki z masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części. Z jednej części zrobić główki. Jeśli mamy małe foremki na babeczki ciasto oblepiamy na zewnętrznej stronie foremki, jeśli mamy większe wtedy na wewnętrznej stronie. Następnie wycinamy kółka, w których robimy dziurki do których włożymy nóżki. Później rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy trójkąty, posmarować każdy powidłami i zwinąć w rulonik. Wszystkie części grzybków upiec w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach. Każdej części grzybków musi być tyle samo.
  • 2. MASA: Szklankę mleka zagotować. W pozostałej części mleka rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego mleko z rozpuszczonymi składnikami. Odczekać aż się zagotuje cały czas mieszając. Następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją razem z margaryną. Do kapeluszy wkładać po trochu masy, przykryć kółkiem z dziurką a następnie włożyć do dziurki "nóżkę". Polewę przygotować jak podano na opakowaniu. Polać nią kapelusze grzybów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować