Ciastka grzybki z kremem kokosowym

5 (155 ocen)

  • 4 godz.

warto się trochę natrudzić bo efekt jest super. Każdy chętnie sięga po takiego grzybka

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na ciasto
    1 kg mąki
    1 szklanki cukru
    4 łyżeczki proszku
    250 g masła
    7 łyżki śmietany
    2 jajka
    1 żółtka

    Na krem
    3/4 l mleka
    1 duży budyń śmietankowy
    10 dkg kokosu
    4 łyżki cukru
    1 kostka masła

    oraz
    białko
    kilka łyżek maku
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka grzybki z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
    Foremki do babeczek nasmarować olejem ale na wierzchu. Ciasto rozwałkować i wycinać literatką kółka. Nakładać ciasto na babeczki ale foremki układamy do góry nogami. Elementy pieczemy ok 15 min i delikatnie ściągamy. Następne znów wałkujemy ciasto i wycinamy koła o takiej wielkości aby potem pasowały do górnej części grzybka. W każdej wycinamy mniejszą dziurkę aby można było umocować trzonek grzyba. Elementy pieczemy także ok 15 min. Na końcu robimy trzonki do grzybków. Ciasto rolujemy i tniemy na ok 3cm kawałki. Jedną końcówkę maczamy w białku a następnie w maku. Trzonki pieczemy . Czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
  • 2. 1/2 l mleka zagotować z cukrem. Wsypać kokos. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń z resztą mleka. Ugotowany krem ostudzić i utrzeć z kostką miękkiego masła.
  • 3. Następnie przekładamy grzybki . Kapelusze napełniamy kremem i przyklejamy spód. Na końcu mocujemy nóżki. . Grzybki wkładamy do lodówki aby stężały. Następnie wierzch grzybków smarujemy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować