Grzybki z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Na weekend polecam zgrabne kapelusze nadziane konfiturą i kremem budyniowym . Lubicie słodkie grzybki? Wyszły rewelacyjne jak prawdziwe, wieki takich nie jadłam, ostatnio często wracam do smakołyków z dzieciństwa, nadmiar wolnego czasu służy takim wypiekom. Zaproście Wasze pociechy do pomocy, zobaczycie ile to frajdy dla małych pomocników. Efekt końcowy to efekt wow . Kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym, wykończone czekoladą, rozpływa się w ustach…

Zdjęcie do publikacji.
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

20 szt.

Ciasto:

4 szkl. mąki pszennej tortowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
250 g śmietany kwaśnej 18 %
1 żółtko
250 g masła lub margaryny

Krem:

700 ml mleka
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
250 g masła
kilka kropli ulubionego aromatu

Dodatkowo:

białko odłożone od jajka z ciasta
mak do obtoczenia nóżek grzybków
czekolada mleczna
opcjonalnie cukrowa posypka
opcjonalnie ulubiony dżem lub konfitura do kapelusza z kremem

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybki z kremem budyniowym

  • Grzybki.1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wlać śmietanę, wrzucić żółtko oraz masło ( najlepiej masło wyjąc trochę wcześniej z lodówki ), całość szybko zagnieść i podzielić na 3 części – duża, średnia i mała. Zawinąć w folię spożywczą lub wrzucić do woreczka i włożyć na 30 min. do zamrażalnika. Największa część ciasta ma być na kapelusze, średnia na blaszki naszych grzybków a mała na nóżki.
    Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować foremki od babeczek ( dostępne w w większych marketach i sklepach z artykułami kuchennymi ) . Można natłuścić z wierzchu foremki, ale to zbyteczne, ciasto rewelacyjnie samo schodzi z foremek, po wystygnięciu.
    Największą część ciasta rozwałkować dość cienko 1-2 mm, następnie wykrawać kubkiem lub okrągłym wykrawaczem koła i nakładać na wierzch foremki do babeczek, obkleić dokładnie foremki tak, aby całe były zakryte. Piec w temp. 200 C ok. 15 min. do zarumienienia. Upieczone pozostawić do wystygnięcia a następnie zdjąć z foremek.
  • Grzybki.2. Ze średniej wielkości ciasta zrobić blaszki, tyle ile masz kapeluszy. Ponownie ciasto rozwałkować cienko i wykrawać koła tym razem mniejszej wielkości jak kapelusze, najlepiej przypasować sobie do upieczonego kapelusza. W każdym kółku zrobić dziurkę na nóżkę grzybka, użyłam do tego tylki cukierniczej. Gotowe piec na złoto w temp. 190 C.
  • Grzybki.3. Z najmniejszej części ciasta zrobić nóżki, uformować wałek i nożem pociąć na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków zrolować na blacie formując zgrabne nóżki do naszych grzybków, maczać w białku i obtoczyć w maku.
  • Grzybki.4. Piec jak wyżej. Grzybki można nadziać ulubionym kremem, nawet gotowym z paczki, jeśli się boisz, lub nie masz tyle czasu. Ja pamiętam te grzybki z dzieciństwa i zawsze jadłam je z kremem budyniowym.
    Zagotować pół litra mleka z cukrem, w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową suchy budyń i mąki, ugotować budyń, zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą, pozostawić do wystygnięcia, do temp.pokojowej. Miękkie masło w temp. pokojowej ubić na puch, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, na koniec dać ulubiony aromat do smaku, miksować do połączenia.
    Do kapelusza nałożyć ok. pół łyżeczki u nas akurat użyłam konfitury truskawkowej, porcje kremu, docisnąć blaszką z dziurką i układać na talerzu do wykończenia kapeluszy.
    W miseczce na parze roztopić czekoladę z masłem i posmarować kapelusze na wierzchu. Włożyć na chwilę do lodówki, żeby czekolada ściągnęła, na sam koniec przymocować nóżki i deser gotowy. Grzybki najlepiej smakują następnego dnia, gdy ciasto kruche nasiąknie kremem budyniowym.

Porady

Kapelusze grzybków można wykonać również na odwróconej blaszce od muffinek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieciastkaczekoladaDesersłodkościkruche ciastokrem budyniowydla dzieciszkoła babcido kawygrzybkismaki dzieciństwa

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe eklerki z kremem budyniowym

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Domowe eklerki z kremem budyniowym

Lubicie eklerki? Mam dla was super...

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Dodane przez: bietka

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

To ciasto robię najczęściej w sezonie...

Ciasteczka grzybki z patelni

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ciasteczka grzybki z patelni

Kolejna odsłona słodkich grzybków,...

Kruche ciasteczka z budyniem i owocami

Dodane przez: Wera Mantaj

Tartaletki z kremem budyniowym

Szybki i łatwy pomysł na letni...

tartaletki

Dodane przez: Anitka0804

Tartaletki z kremem budyniowym i truskawkami

Pyszne kruche tartaletki wypełnione...

.

Dodane przez: Anitka0804

Rurki francuskie z kremem budyniowym

Pyszne ciasteczka które przygotujesz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE