Łopatka z grzybami

  • wyświetlono: 85 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaki jesieni. Warto spróbować choćby dla zapachu rozchodząego się po domu. A smak...

Henryka
  • -4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

70 dag wieprzowiny (u mnie łopatka)
30 dag podgrzybków (może być więcej)
2 duże cebule
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
smalec
przyprawy: sól, pieprz mielony
listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, jałowiec
vegeta natura

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka z grzybami

  • 1. Mięso kroję w dosyć dużą kostkę. Posypuję vegetą i zostawiam na 15 minut. Rozgrzewam na patelni smalec i obsmażam mięso z czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka.Podlewam niewelką iloscią wody, dodaję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu). Duszę ok 30 min i wkładam oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Razem duszę kolejne 25 min.,w miarę potrzeby podlewając wodą. (sos ma odparować). Doprawiam solą i mielonym pieprzem. Można posypać zieloną pietruszką. podaję z kaszą pęczak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięsogrzybyobiaddanie

Komentarze

Podobne przepisy

Łopatka w kawałkach z szynkowara

Dodane przez: bogusia82

Łopatka w kawałkach z szynkowara

Łopatka z szynkowara jest bardzo...

Karkówka z suszonymi grzybami

Dodane przez: Jaga85

Karkówka z suszonymi grzybami

Tak przygotowaną karkówkę podajemy...

łopatka z rękawa

Dodane przez: klementynka

łopatka z kolendrą w rękawie pieczona

Mięsa z rękawa lubię za to że są...

łopatka duszona w wywarze grzybowym

Dodane przez: tricool

Łopatka z nutą grzybową

przepis powstał za namową dzieci...

łopatka w sosie sojowym z imbirem

Dodane przez: igraszki losu

łopatka w sosie sojowym z imbirem

pyszna, rozpływajaca się w ustach...

Pieczona łopatka z żurawiną

Dodane przez: justynawr56

Pieczona łopatka z żurawiną

Dobra na niedzielny obiad. :)