Grzybki marynowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Choć powoli sezon grzybowy za Nami…. Polecam Wam dziś przepis na marynowane grzybki. Ja marynuje w takiej zalewie prawie wszystkie grzybki: opieńki, rydze, kurki, podgrzybki itd. . To taki przepis uniwersalny – podstawowy .

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg grzybów
    gorczyca
    pieprz kolorowy ziarnisty
    ziele angielskie
    liść laurowy

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    2 szklanki octu 10%
    0,5 szkl. cukru
    1 łyżka soli

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby wrzucić do gotującej się osolonej wody i obgotowywać 10 minut.
    Wyjąc grzyby z wody i polać zimną wodą.

    2. Składniki zalewy gotujemy do momentu rozpuszczenia soli oraz cukru.

    3. Do wcześnie wyparzonych słoików wrzucamy kurki i przyprawy. Zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy słoiki.

    4. Pasteryzujemy ok.30minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy