Grzebyki mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate, mają wspaniały kształt. Będą idealne na śniadanie, a także deser. To obowiązkowy jesienny wypiek, polecam :)
Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści.. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree.
2.Dodajemy letnie mleko, mieszamy.
3.Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
4.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy prostokąty.
5.W każdym prostokącie robimy pionowe nacięcia w równych odległościach na głębokość 1-2cm. Na każdym prostokącie układamy porcję powideł śliwkowych i zwijamy grzebyki tak, aby nacięcia znalazły się u góry.
6.Grzebyki odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem gruboziarnistym. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.
Smacznego :)
Komentarze