Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Grzebyki mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate, mają wspaniały kształt. Będą idealne na śniadanie, a także deser. To obowiązkowy jesienny wypiek, polecam :)

Składniki:

  • (12 sztuk):
    • CIASTO:
    • 450g mąki,
    • 1,5 łyżeczki drożdży instant,
    • 2 czubate łyżki puree z dyni,
    • ½ łyżeczki soli,,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • 2 żółtka,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 70g masła,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • Dodatkowo:
    • Słoiczek powideł śliwkowych (około 250g),
    • 1 jajko+1 łyżka mleka,
    • Cukier gruboziarnisty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Puree

Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi 1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści.. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree.
  • Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi 2. Dodajemy letnie mleko, mieszamy.
  • Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi 3. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
  • Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi 4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy prostokąty.
  • Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi 5. W każdym prostokącie robimy pionowe nacięcia w równych odległościach na głębokość 1-2cm. Na każdym prostokącie układamy porcję powideł śliwkowych i zwijamy grzebyki tak, aby nacięcia znalazły się u góry.
  • Grzebyki dyniowe z powidłami śliwkowymi 6. Grzebyki odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem gruboziarnistym. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować