GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mięciutkie i pulchniutkie drożdżówki w kształcie grzebyków z serem i dynią - idealne na śniadanie

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    25 g drożdży świeżych
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    50 g masła
    szczypta soli
    Nadzienie:
    250 g sera białego
    500 g dyni (waga ze skórką)
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    Dodatkowo:
    1 białko
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Śniadanie

Grzebyki drożdżowe z serem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru i drożdże oraz rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
    Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
    W tym czasie możemy przygotować nadzienie:
    Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min. Studzimy, a następnie blendujemy na gładkie puree.
    Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko spłaszczamy i kroimy na 4 kawałki o długości około 7-8 cm. W sumie powinno nam powstać 16 kawałków. W każdym kawałku robimy nacięcia nożykiem, mniej więcej co 1 cm, aby powstał grzebyk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować