Grzebienie drożdżowe z serem

  • wyświetlono: 673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym.

IMG_20170910_124019_602
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 15-20 sztuk

Ciasto drożdżowe

drożdże piekarskie 15-20 g
cukier 2 łyżki
ciepłe mleko 1 szklanka 300_360 ml
mąką pszenna 450 g, plus do podsypania
masło 1 czubata łyżka
jajko
szczypta soli
Masa serowa

serek śmietankowy 200 g
żółtko z małego jajka
budyń śmietankowy 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
cukier 1-2 łyżki
cukier puder do oprószenia
roztopione masło do posmarowania ciasta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Grzebienie drożdżowe z serem

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Mleko z cukrem podgrzewamy do letniej temperatury, kruszymy drożdże, dodajemy dwie, trzy łyżki maki i mieszamy z grubsza. Szklankę z zaczynem umieszczamy w misce z mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Rozkłócone jajko przelewamy do miski z mąką, dodajemy masło. Przygotowane składniki odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy.
    Serek śmietankowy miksujemy z żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i suchym budyniem.
    Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto przekładamy do czystej, naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ( na około godzinę ).
    Część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przez środek nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Następnie dzielimy na parę części i każdą nacinamy do połowy co 0,5-1 cm. Delikatnie zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Grzebienie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor. Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego,

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaciasta drożdżowegrzebienie drożdżowegrzebienie z serem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Grzebyki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Grzebyki drożdżowe z makiem

Grzebyki z makiem można polać...

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Delikatne, bardzo kruche rogaliki...

Ciasteczka drożdżowe z dżemem

Dodane przez: ZuzaNS

Ciasteczka drożdżowe z dżemem

Wspaniale sprawdzą się jako dodatek...

Drożdżowe ciasteczka z marmoladką

Dodane przez: luna19

Drożdżowe ciasteczka z marmoladką

Małe drożdżowe rogaliczki . smaczne...

natinatka

Dodane przez: natinatka

ciasto drożdżowe lane z kruszonka

Ciasto drożdżowe z kruszonka i...

Najlepsze ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami

Bardzo dobre ciasteczka z nadzieniem...