Grzebienie drożdżowe z serem

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 15-20 sztuk

    Ciasto drożdżowe

    drożdże piekarskie 15-20 g
    cukier 2 łyżki
    ciepłe mleko 1 szklanka 300_360 ml
    mąką pszenna 450 g, plus do podsypania
    masło 1 czubata łyżka
    jajko
    szczypta soli
    Masa serowa

    serek śmietankowy 200 g
    żółtko z małego jajka
    budyń śmietankowy 2 łyżki
    cukier wanilinowy 16 g
    cukier 1-2 łyżki
    cukier puder do oprószenia
    roztopione masło do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Grzebienie drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Mleko z cukrem podgrzewamy do letniej temperatury, kruszymy drożdże, dodajemy dwie, trzy łyżki maki i mieszamy z grubsza. Szklankę z zaczynem umieszczamy w misce z mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Rozkłócone jajko przelewamy do miski z mąką, dodajemy masło. Przygotowane składniki odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy.
    Serek śmietankowy miksujemy z żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i suchym budyniem.
    Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto przekładamy do czystej, naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ( na około godzinę ).
    Część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przez środek nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Następnie dzielimy na parę części i każdą nacinamy do połowy co 0,5-1 cm. Delikatnie zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Grzebienie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor. Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować