Bardzo lubię zapiekać młodą cukinię. Ma miękką skórkę i nie potrzebuje dużo czasu, by fajnie smakować. To jak ją podamy zależy od nas, ale ja polecam zrobić z niej takie nadziewane grzebyczki.
Składniki:
2 młode cukinie
3 plastry szynki
3 plastry sera
ok 5 pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów
ok 70g sera pleśniowego Lazur
150g sera żółtego w kawałku
sól, pieprz do smaku
Grzebień cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy dokładnie i nacinamy co 8mm, uważając, by nie przeciąć do końca. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Szynkę oraz plastry sera kroimy na mniejsze cząstki, podobnie ser pleśniowy. Pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone kroimy na mniejsze cząstki.
Jedną cukinię nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło.
Komentarze