Pasta ma delikatnie czosnkowy smak, który świetnie komponuje się z ostrą papryką i wyrazistym bobem. Odrobina masła dodaje delikatności. W zestawieniu z chrupiącymi grzankami stanowi idealne letnie śniadanie.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
bób 500g
czosnek duży ząbek
sok z cytryny ¼ szt
masło 1 łyżka
sól
pieprz czarny mielony
płatki ostrej papryki
Grzanki z pastą z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru przez około 6 minut. Ostudzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z bobem, sokiem z cytryny praz roztopionym masłem. Całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać.
Pieczywo podpiec w tosterze lub piekarniku, nałożyć pastę z bobu i posypać płatkami ostrej papryki.
Komentarze