Grzanki paprykowe z hummusem szpinakowo-jarmużowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i zdrowe śniadanie można wyczarować w ekspresowym tempie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki grzanek:
    2 długie bagietki
    2 upieczone papryki
    5 łyżek oleju rzepakowego
    Sól ziołowa, papryka ostra w proszku
    Woda
    Składniki hummusu:
    1,5 Szklanki ugotowanej ciecierzycy
    Łyżka mielonych migdałów
    Kilka liści jarmużu
    Garść szpinaku
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz ziołowy
    Kilka łyżek soku z cytryny

Grzanki paprykowe z hummusem szpinakowo-jarmużowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę zmiksuj z olejem, solą ziołową i papryką ostrą. Dodaj tyle wody, ale powstała dość rzadka masa. Posmaruj pokrojone kawałki bagietek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 5-7 minut (aż się lekko zezłocą).
  • 2. Przygotuj pastę. Jarmuż, szpinak przepłukaj i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do blendera przełóż jarmuż, szpinak, sok z cytryny, migdały, czosnek i ciecierzycę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę wody. Przypraw solą, pieprzem i ponownie zmiksuj. Masę wyłóż na ciepłe grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy