Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas

0 (0 ocen)

  • 60 min

Torrijas - to hiszpańskie grzanki na słodko. Do ich przygotowania używa się najczęściej czerstwej bułki (wrocławska). Bułkę kroi się w grube kromki (grube na ok. 3 cm). Następnie każdą moczy w aromatyzowanym, słodkim mleku oraz roztrzepanym jajku. Tak przygotowaną bułę smaży się na oleju.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (na ok. 12 grzanek ; czas przygotowania ok. 60 minut)

    1 bułka wrocławska z dnia poprzedniego
    0,5 l mleka
    125 ml słodkiej śmietany
    skórka z jednej cytryny
    2 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    4 łyżki cukru
    2-3 jajka
    szczypta soli
    ok. 1 szklanka oleju do smażenia
    Miód do polania grzanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Grzanki

Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wvovkb 1. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać skórkę z cytryny, cynamon i cukier. Wszystko razem zagotować. Przelać do płaskiego szerokiego naczynia, pozostawić do wystygnięcia.
    Bułkę pokroić w grube kromki. Każdą dokładnie namoczyć przez kilka minut w mleku.
    W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka ze szczyptą soli.
    Na patelni rozgrzać dobrze olej.
    Każdą kromkę delikatnie wyjąć z mleka i ostrożnie obtoczyć w jajku.
  • image-1pm1fqy 2. Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, żeby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
    Podawać polane miodem, syropem lub słodkim winem.
    Ja podałam z bitą śmietaną i truskawkami.
    Smacznego :)
  • image-0vw4b4q 3. Zapraszam i pozdrawiam
    http://www.facebook.pl?EsmeraldaZeSmakiem
    http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Porady

Torrijas - to hiszpańskie grzanki na słodko. Można je kupić w cukierniach przez cały rok, ale w czasie Wielkanocnym, robi się je niemal w każdym hiszpańskim domu. Do ich przygotowania używa się najczęściej czerstwej bułki (wrocławska). Bułkę kroi się w grube kromki (grube na ok. 3 cm). Następnie każdą moczy w aromatyzowanym, słodkim mleku oraz roztrzepanym jajku. Tak przygotowaną bułę smaży się na oleju. Usmażone grzanki polewa się najczęściej słodkim syropem lub miodem. Jeszcze troszkę mielonego cynamonu i tradycyjny deser z Hiszpanii gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować