grzane wino z malinami

0 (0 ocen)

Słodkie porto pełne aromatów cytrusowych i korzennych dopełnione kwaskowym smakiem malin.

Składniki:

  • proporcje na około 5 porcji:
    750 ml wina porto
    pomarańcza
    gwiazdka anyżu
    laska cynamonu
    goździk
    ziele angielskie
    ziarno kardamonu
    plasterek świeżego imbiru

    300 g mrożonych lub świeżych malin

Grzane wino z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy dokładnie umytą i pokrojoną w plastry pomarańczę, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu, goździk, ziele angielskie, rozgnieciony kardamon i imbir. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 minut, pilnując by wino się nie zagotowało.
  • 2. Wino przecedzamy przez sitko. Wsypujemy maliny i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wino przelewamy do szklanek lub kubeczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy