Grzane wino

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dodatek szczypty tego, szczypty tamtego nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 l czerwonego wina
    1 pomarańcza
    1 strączek kardamonu
    1 plasterek imbiru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 kulki owocu jałowca
    szczypta gałki muszkatołowej
    kilka suszonych śliwek
    2 kropelki pomarańczowego aromatu do ciasta
    100 ml solu z czarnej porzeczki
    2 łyżki miodu

Grzane wino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino przelewamy do garnka i stawiamy na wolnym ogniu. Dodajemy kolejno przyprawy. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Pomarańczę kroimy na pół razem ze skórką, z połowy wyciskamy sok do wina a resztę kroimy w plastry. Wino cały czas podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Pod koniec gotowania wrzucamy plastry pomarańczy i wlewamy sok z porzeczki. Dosładzamy miodem do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy