Grzane piwo

  • wyświetlono: 178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Grzane piwo o mocnym korzennym zapachu z dodatkiem żółtka, miodu, cytryny i aromatycznych przypraw silnie rozgrzewa organizm.

zdjecie-01
  • 1 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

0,5 l jasnego piwa
żółtko
1-1,5 łyżki miodu (w zależności od gatunku piwa)
plaster cytryny
5 goździków
cynamon
imbir
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Grzane piwo

  • 1. Piwo wlewamy po ściankach do garnka. Dokładamy przyprawy i cytrynę. Podgrzewamy. Miód z żółtkiem dokładnie mieszamy w szklance. Dolewamy do gorącego piwa (nie doprowadzamy do wrzenia!). Grzane piwo przelewamy przez sito i pijemy gorące.

Porady

Grzane piwo dobrze jest wypić przy pierwszych objawach przeziębienia lub gdy przemarzniemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miódjajkopiwojesieńalkoholnapój

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z jeżyn

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka z jeżyn- na zdrowie

Aromatyczna nalewka na zdrowie....

Likier krówkowy

Dodane przez: rzelkazag

Likier krówkowy

Jestem miłośniczką likierów i ten...

nalewka z rajskich jabłuszek

Dodane przez: rena123

Nalewka z rajskich jabłuszek

Wyśmienita nalewka o pięknym różowym...

image-0jeit0q

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Malinówka - nalewka z malin

Reklamować domowych nalewek raczej...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka z imbiru, cytryny i miodu

Kieliszek tej nalewki zaskoczy...

image-0q1rb7n

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Nalewka z tarniny - tarninówka

O zdrowotnych właściwościach tarniny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE