Gryka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj kulinarna fiesta wegetariańska :D Uwielbiam takie lekkie, ale zarazem pożywne oraz dodające mnóstwo zdrowej energii dania. Na stole zagościła aromatyczna i smakowita kasza gryczana z warzywami :D

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g kaszy gryczanej
    - bulion warzywny
    - 3 marchewki
    - 1 papryka spiczasta
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 2 łyżeczki majeranku
    - 1 liść laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - sól ziołowa
    - pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na patelni rozpuszczamy oliwę z oliwek oraz masło i szklimy na nich pokrojoną w kostkę cebulkę.
    W tym samym czasie gotujemy kaszę gryczaną w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • 2 2. Marchewki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Wszystko smażymy około 5 minut.
  • 3 3. Następnie do podsmażonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i podlewamy wszystko odrobiną bulionu. Całość dusimy pod przykryciem około 12 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 4 4. Na sam koniec, do warzyw dodajemy ugotowaną grykę, doprawiamy całość solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
    Gotowe danie podajemy ze świeżymi ziołami, a dla wzbogacenia smaku możemy dodać także starty na tarce ser żółty. Życzę smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować