Gryczany czekoladowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znalazłam ten przepis w starej gazecie,.Byłam ciekawa jak smakuje ciasto z kaszą.Jest zdrowe, pyszne, łatwo się je robi, często gości na naszym stole.Czasami coś zmieniam i dodaje np.bakalie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka tortowa: 100 gramów
    - ugotowana kasza gryczana: 200 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 150 gramów
    - masło: 150 gramów
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - grubo pokrojona gorzka czekolada: 50 gramów
    - olejek waniliowy: 1 sztuka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - mleczna czekolada: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gryczany czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczany czekoladowiec 1. Gorącą ugotowaną kaszę ,miksujemy tak długo aż zbije się w kulę.Cały czas miksując dodajemy cukier.Odstawiamu kaszę by ostygła.w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą,rozpuszczamy gorzka czekolade i masło.Tę masę też odstawiamy by ostygła.Teraz przez 2 minuty ubijamy jajka z solą,dodajemy czekoladowa masę i olejek waniliowy.Wciąż ubijajac,dodajemy partiami mąkę,a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wkładamy kasze z cukrem i mieszamy tak długo ,aż znikną wszystkie grudki,na koniec wrzucamy pokrojona mleczną czekoladę i mieszamy z masą.Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem i wysypana mąką tortownicę.Wierzch ciasta posypujemy grubo pokrojoną gorzką czekoladą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.Po upieczeniu ciasto możemy polukrować,polać polewą lub posypać pudrem cukrem.To ciasto jest zdrowe,pyszne ,pachnące i nie jest suche,długo zachowuje świeżość,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować