gryczane bliny ze śmietaną i łososiem!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bliny gryczane. Drożdżowe. Puszyste i delikatne. Takie placuszki - chmurki. Podobno w Rosji są symbolem wiosennego słońca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100g mąki gryczanej
    50g mąki pszennej
    5g świeżych drożdży
    1/2szkl mleka
    1/2szkl wody
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    1 jajko (osobno żółtko i białko)
    1 łyżeczka masła (+ do smażenia)
    50g wędzonego łososia
    100g śmietany 12%

Gryczane bliny ze śmietaną i łososiem! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrobnić, umieścić w misce, zasypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!). Dodać mąkę pszenną i zmiksować na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę gryczaną, rozpuszczone masło, żółtko i sól. Zmiksować i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, na kolejne 30 minut. W międzyczasie ubić białko jajka na sztywną pianę. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać masło (lub olej), smażyć placki na średnim ogniu, z obu stron. Gotowe placuszki ułożyć na talerzu. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem.

Komentarze

Podobne przepisy