Gryczane bliny ze śmietaną i łososiem! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrobnić, umieścić w misce, zasypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!). Dodać mąkę pszenną i zmiksować na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę gryczaną, rozpuszczone masło, żółtko i sól. Zmiksować i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, na kolejne 30 minut. W międzyczasie ubić białko jajka na sztywną pianę. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać masło (lub olej), smażyć placki na średnim ogniu, z obu stron. Gotowe placuszki ułożyć na talerzu. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem.
Komentarze