Gryczanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy i kroimy na grube półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki aż do odparowania płynu i lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
2.Mięso kroimy w niedużą kostkę i smażymy na pozostawionym na patelni oleju aż do odparowania płynu. Wrzucamy pokrojone w kostkę szalotki, mieszamy, smażymy chwilę.
3.Do mięsa z cebulką dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wrzucamy opłukaną i odsączoną kaszę, mieszamy i zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu dusimy 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem ewentualnie doprawiamy (potrawa ma być lekko pikantna).
Porady
Szalotki możemy zastąpić zwykłą cebulą.
Potrawa nadaje się do odgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Komentarze