Gryczanka z patelni

0 (0 ocen)

Gryczanka to zapiekanka z kaszy gryczanej z mięsem i pieczarkami, przygotowana na patelni. Pyszne danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 50 dag karkówki wieprzowej
    50 dag pieczarek
    20 dag kaszy gryczanej prażonej całej (1 szklanka)
    2 cebule szalotki (ok. 15 dag)
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy i kroimy na grube półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki aż do odparowania płynu i lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
  • 2. Mięso kroimy w niedużą kostkę i smażymy na pozostawionym na patelni oleju aż do odparowania płynu. Wrzucamy pokrojone w kostkę szalotki, mieszamy, smażymy chwilę.
  • 3. Do mięsa z cebulką dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wrzucamy opłukaną i odsączoną kaszę, mieszamy i zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu dusimy 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem ewentualnie doprawiamy (potrawa ma być lekko pikantna).

Porady

Szalotki możemy zastąpić zwykłą cebulą. Potrawa nadaje się do odgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kasza gryczana Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować