GRYCZANKA CZEKOLADOWA Z FIGAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gryczanka to świetna alternatywa dla owsianki.

Gryczanka ta nie wymaga gotowania, a płatki muszą jedynie namoknąć i zmięknąć. Ma pyszny czekoladowy smak, ale nie zawiera dodatku cukru - słodzona jest bananem. Do tego świeże figi oraz ziarenka granatu i mamy śniadanie jak marzenie!

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka dowolnego mleka
    3/4 szklanki płatków gryczanych
    1 banan
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 świeże figi
    1/4 granatu
    ekspandowane zboża (do posypania)

Gryczanka czekoladowa z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki gryczane wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem (u mnie mleko kokosowe). Mieszamy i odstawiamy na około 15-20 min., aż płatki napęcznieją i zmiękną.
    Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. Figi myjemy i kroimy w ćwiartki.
    Gdy płatki gryczane będą miękkie dodajemy do nich mus bananowy, kakao oraz cynamon i całość mieszamy. Na wierzch układamy ćwiartki figi i posypujemy ziarenkami granatu oraz ekspandowanymi zbożami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy