Gryczane rolsy z pieczoną kaczką i pekinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić ze skóry ( warto zamrozić ją i użyć w terminie późniejszym do przygotowaniu bulionu). Oprószyć z każdej strony strony pieprzem i solą i posmarować sosem teryiaki. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 30-40 minut, wyjąć dokładnie ostudzić. Pokroić pod skosem na cienkie plastry.
2.Ciasto gryczane:
Kaszę przełożyć do młynka do kawy i zmielić dokładnie na makę.
3.Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać harissę, szczyptę soli i pieprz. Utrzeć. Następnie dodać zmieloną kaszę i dokładnie wymieszać dodając po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.
4.Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Rozsmarować i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć, przełożyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zrolować.
5.Wykonanie:
Pekinkę poszatkować w piórka, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę oraz starty na drobnych oczkach czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W małej miseczce wymieszać śmietanę, majonez i zalewę. Przełożyć do pekinki i dokładnie wymieszać.
6.Ciasto rozwinąć i rozłożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć plastry kaczki i całość mocno zrolować. Owinąć folią aluminiowa lub spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wbić wykałaczki co 1,5 cm i pokroić na plastry. Smacznego!
Komentarze