Gryczane rolsy z pieczoną kaczką i pekinką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wykwintna przystawka na imprezę. Proste, a jakie efektowne, zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 pierś z kaczki
    50 g kaszy gryczanej niepalonej
    100 g kapusty pekińskiej
    Składniki dodatkowe:
    3 jajka
    Składniki robocze:
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka majonezu
    1 łyżeczka śmietany 12%
    1 łyżka zalewy z konserwowych ogórków
    1/2 łyżeczki harrisy
    2 łyżki sosu teryiaki
    sół, pieprz do smaku
    4 łyżki wody
    Do dekoracji:
    1/3 pęczka natki pietruszki
    Forma 29*33 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gryczane rolsy z pieczoną kaczką i pekinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso upiec 1. Mięso oczyścić ze skóry ( warto zamrozić ją i użyć w terminie późniejszym do przygotowaniu bulionu). Oprószyć z każdej strony strony pieprzem i solą i posmarować sosem teryiaki. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 30-40 minut, wyjąć dokładnie ostudzić. Pokroić pod skosem na cienkie plastry.
  • kaszę zmielić 2. Ciasto gryczane:
    Kaszę przełożyć do młynka do kawy i zmielić dokładnie na makę.
  • wymieszać żółtka z kaszą zmieloną 3. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać harissę, szczyptę soli i pieprz. Utrzeć. Następnie dodać zmieloną kaszę i dokładnie wymieszać dodając po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.
  • wyłozyć ciasto 4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Rozsmarować i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć, przełożyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zrolować.
  • przygotować kapustę 5. Wykonanie:
    Pekinkę poszatkować w piórka, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę oraz starty na drobnych oczkach czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W małej miseczce wymieszać śmietanę, majonez i zalewę. Przełożyć do pekinki i dokładnie wymieszać.
  • nałożyć nadzienie 6. Ciasto rozwinąć i rozłożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć plastry kaczki i całość mocno zrolować. Owinąć folią aluminiowa lub spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wbić wykałaczki co 1,5 cm i pokroić na plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować