Gryczane pierogi z serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moja rodzinka bardzo uwielbia pierogi, a wersja bezglutenowa bardzo im zasmakowała.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    -150 g mąki gryczanej
    -50 g mąki ziemniaczanej
    -woda przegotowana letnia
    -szczypta soli
    -1 łyżka oleju
    farsz:
    -180 g twarogu chudego
    podanie:
    +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi)
    +1 cebulka

Gryczane pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ciasto. (wodę dolewałam prosto z dzbanka, także mniej więcej wyszło jej niecałe pół szklanki).
    2. Rozwałkujemy i szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne :)
    3. W między czasie wyrabiania pierogów gotujemy większy garnek wody z odrobiną soli.
    4. Posklejane pierożki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.
    5. Do podania na smalcu podsmażamy cebulkę i polewamy pierożki. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy