Moja córka lubi pierogi z owocami, mąż z mięsem lub kapustą, a ja. . . ja ciągle szukam nowych smaków. W wyniku kombinacji powstały pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Gryczane pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki , jajka, wody, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz, sklejamy boki formując pierogi.
Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą .
Pierogi podajemy z przytopioną słoniną, boczkiem.
2.Kaszę zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu jak wchłonie wodę. Odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki kroimy w paseczki i smażymy na oleju.
Gotową kaszę łączymy z pieczarkami, śmietaną, pietruszką i doprawiamy do smaku.
Farszem napełniamy pierogi.
Komentarze