Gryczane pierogi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja córka lubi pierogi z owocami, mąż z mięsem lub kapustą, a ja. . . ja ciągle szukam nowych smaków. W wyniku kombinacji powstały pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki,
    - 1 jajko,
    - 1 szklanka letniej wody,
    - 2 łyżki oleju,
    - Szczypta soli

    Farsz:
    - 1 szklanka kaszy gryczanej,
    - 30 dag pieczarek,
    - 2 szklanki bulionu kostki,
    - 3 łyżki oleju,
    - 2 łyżki śmietany gęstej,
    - Łyżka pokrojonej natki pietruszki
    - Sól. Pieprz

Gryczane pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , jajka, wody, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz, sklejamy boki formując pierogi.

    Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą .

    Pierogi podajemy z przytopioną słoniną, boczkiem.
  • 2. Kaszę zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu jak wchłonie wodę. Odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki kroimy w paseczki i smażymy na oleju.
    Gotową kaszę łączymy z pieczarkami, śmietaną, pietruszką i doprawiamy do smaku.
    Farszem napełniamy pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy