Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 szkl. mąki gryczanej
    -1 jajko
    -1 szkl. mleka
    -garść ulubionych ziół
    -1/2 łyżeczki soli
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -puszka tuńczyka w oleju
    -ok 4-5 łyżek oleju, w którym był tuńczyk (jeśli pozostało mniej można użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego)
    -kostka twarogu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Ryba Ser

Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku. Tuńczyka pokroić w kawałki.
    Suche składniki ciasta (łącznie z ziołami) wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć i wymieszać. Do blachy wyłożonej papilotkami wlewać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch kłaść po łyżeczce twarogu i kwałku tuńczyka. Przykrywać drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut.

Porady

Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana Ser biały Tuńczyk Twaróg Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować