Krokiety lubią wszyscy moi domownicy, dlatego dość często je robię:). Aby nie były monotonne, staram się serwować je z różnym nadzieniem. Gryczane wszystkim smakowały!!!
Składniki:
Farsz:
• 1 szklanka kaszy gryczanej,
• 2 szklanki wody,
• 30 dag pieczarek,
• 1 filet z kurczaka,
• Około 5 dag sera żółtego,
• Olej do smażenia,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
Naleśniki:
• 2,5 szklanki mleka,
• Około 1,5 szklanki mąki,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony pieprz do smaku,
• 2 jajka,
• Olej do smażenia
Panierka:
• Mąka,
• 2 -3 jajka,
• Bułka tarta
Gryczane krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, jajka, proszek oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnie. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Na gotowe naleśniki wykładamy po około 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu.
2.Na gotowe naleśniki wykładamy po około 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu.
3.Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Zwijamy rulon, formując tym samym krokiety.
4.Tak przygotowane krokiety panierujemy i smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
5.NADZIENIE:
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie ją solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Na gotująca wodę wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Tak przygotowaną odstawiamy pod przykryciem na około 15-20 minut by kasza” doszła” .
Pieczarki kroimy w plasterki. Pokrojone smażymy na oleju i doprawiamy. Filet z kurczaka drobno kroimy, doprawiamy. Także smażymy go na oleju do miękkości.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Tak przygotowane składniki: filet, kaszę i pieczarki umieszczamy w misce. Mieszamy razem.
6.Następnie dodajemy ser i ponownie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku.
7.PANIERKA:
Na talerz wybijamy jajka i mieszamy je np. widelcem. Zwinięte krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Panierowane smażymy. Podajemy na ciepło.
Komentarze