Gryczane krokiety

5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Krokiety lubią wszyscy moi domownicy, dlatego dość często je robię:). Aby nie były monotonne, staram się serwować je z różnym nadzieniem. Gryczane wszystkim smakowały!!!

Składniki:

  • Farsz:
    • 1 szklanka kaszy gryczanej,
    • 2 szklanki wody,
    • 30 dag pieczarek,
    • 1 filet z kurczaka,
    • Około 5 dag sera żółtego,
    • Olej do smażenia,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    Naleśniki:
    • 2,5 szklanki mleka,
    • Około 1,5 szklanki mąki,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony pieprz do smaku,
    • 2 jajka,
    • Olej do smażenia
    Panierka:
    • Mąka,
    • 2 -3 jajka,
    • Bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Gryczane krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:
    Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, jajka, proszek oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnie. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Na gotowe naleśniki wykładamy po około 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu.
  • nakładanie nadzienia 2. Na gotowe naleśniki wykładamy po około 2 łyżki wcześniej przygotowanego farszu.
  • uformowane krokiety 3. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Zwijamy rulon, formując tym samym krokiety.
  • smazenie 4. Tak przygotowane krokiety panierujemy i smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
  • przygotowanie nadzienia 5. NADZIENIE:
    W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie ją solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Na gotująca wodę wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Tak przygotowaną odstawiamy pod przykryciem na około 15-20 minut by kasza” doszła” .
    Pieczarki kroimy w plasterki. Pokrojone smażymy na oleju i doprawiamy. Filet z kurczaka drobno kroimy, doprawiamy. Także smażymy go na oleju do miękkości.
    Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Tak przygotowane składniki: filet, kaszę i pieczarki umieszczamy w misce. Mieszamy razem.
  • dodanie sera 6. Następnie dodajemy ser i ponownie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku.
  • panierowanie 7. PANIERKA:
    Na talerz wybijamy jajka i mieszamy je np. widelcem. Zwinięte krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Panierowane smażymy. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kasza gryczana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować